En hemsida om kryptovalutor i Sverige och världen

Det går inte att blunda för att en omställning håller på att ske när det gäller hantering av pengar i samhället. Vi använder i allmänhet mindre kontanter, många banker hanterar inte längre fysiska pengar och vi kan skicka summor mellan varandra med hjälp av våra telefoner. Samtidigt är kryptovaluta och bitcoin ord som hörs allt oftare. Men vad är egentligen en kryptovaluta, och hur fungerar det? Här på vår hemsida kommer vi att reda ut detta närmare. Vill du lära dig mer om kryptovalutor har du kommit till helt rätt ställe.

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är digitala pengar som möjliggör för användaren att utföra anonyma och säkra transaktioner. De system som använder sig av den här typen av pengar fungerar genom kryptografi, det vill säga de omvandlar information till kod. Med hjälp av koden kan man hålla reda på de transaktioner som görs, och användarna kan vara helt anonyma. Den populäraste kryptovalutan idag heter bitcoin, och har funnit sedan år 2009.

Bitcoin skapades från början som ett sätt att skicka pengar mellan vänner/användare utan att gå via en bank. Vad som är unikt med just kryptovalutor är att de inte har någon central enhet, till exempel en bank som kontrollerar transaktionerna. Avsaknaden av central enhet gör att det krävs att alla användare har samma uppgifter om saldon och transaktioner. Att alla användare har samma uppgifter är det som gör att bitcoin kan existera. Du kommer kunna läsa mycket mer om just Bitcoin i andra artiklar på hemsidan.

Hur används kryptovalutor?

Miners kallas de som bekräftar transaktioner av kryptovalutor. Från början kunde vem som helst syssla med mining, men det har nu utvecklats till att företag som har mycket pengar att investera i kryptovalutor har i uppgift att godkänna transaktioner, och sedan sprida den informationen vidare i nätverket så att alla får de nya uppgifterna. Miners tjänar en liten andel kryptovaluta för varje transaktion som godkänns och genomförs.

För att få hålla på med mining krävs det att man utfört Proof of Work i bitcoinsystemet. Man måste då hitta en funktion som länkar ihop block, och på så sätt kan man skapa ett nytt block och lägga till det i en blockkedja. När det är gjort får man en viss mängd av valutan. För att skapa nya mynt (bitcoin) krävs det att minern löser olika kryptografiska pussel.

Allmän fakta

Användandet sav kryptografi är inget nytt, redan under andra världskriget använde man sig av det för att kunna kommunicera med varandra på ett säkert sätt. Samma teknik, fast utvecklad, använder man sig idag av för att kryptera de digitala pengarna. Krypteringen gör att man kan vara helt anonym. Det är extremt svårt att koppla ett konto till en viss person, trots att alla transaktioner är öppna för alla att se.

Genomförs en transaktion går det inte att ångra sig, ingen kan göra den ogjord eller ta tillbaka pengarna. Transaktionerna går snabbt och kan göras från hela världen. För att kunna skicka pengar krävs det att du har en privat nyckel, annars är pengarna låsta. Du behöver inte heller godkännas av någon, utan det räcker att ladda ner mjukvaran. Skulle filen med pengarna försvinna eller raderas försvinner även tillgången till pengarna som fanns där.

Olika kryptovalutor

Den första och än så länge största kryptovalutan är bitcoin, men det finns även en mängd andra valutor. Valutorna har lite olika inriktningar, ett exempel är byteball bytes som har extra säkerhet, vilket gör att pengarna inte dras förrän mottagaren verifieras. Detta för att pengar inte ska skickas fel. Monacoin var den första kryptovalutan i Japan och är idag den största. Det går till och med att handla i vissa butiker med monacoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *