Hur ser framtiden ut för kryptovalutor?

En kryptovaluta är en digital valuta, utan ett centralt reglerande organ som försvarar och bibehåller värdet. Bitcoin, som idag är den största kryptovalutan, lanserades år 2009, och efter det har nästan 4000 aktörer till uppkommit. Själva valutan kan sparas i en virtuell plånbok, som du kan ha med dig överallt och vartsomhelst, bara du har tillgång till internet. Om Bitcoin och krypotvalutor kommer att bli ett officiellt betalmedel i Sverige återstår att se.

Legala aspekter

Fler och fler länders myndigheter har börjat öppna upp ögonen för kryptovalutor som ett betalmedel. Storbritanniens regering har bett om en officiell rapport om kryptovalutor och dess inverkan på det finansiella samhället. Att nu regeringar ber om rapporter och utredningar är ett erkännande på att kryptovalutan är här för att stanna, och att man inte längre kan blunda för det. Vi ser med spänning fram emot vad dessa rapporter kommer att visa.

Enligt den svenska investeringsfirman GP Bullhound finns kryptovalutor med på 2019 års topp-10 händelser inom teknik. GP Bullhound anser att 2018 var ett “förlorat” år för kryptovalutor, men att de 2019 slår igenom på bred front när det kommer till teknik. Bland annat tror också GP Bullhound att Amazon kommer att pressa Google och Facebooks stora övertag inom annonsmarknaden, samt att digitala banklösningar kommer att ta fart världen över.

Warren Buffet

Den kända investeraren Warren Buffet, kallad Oraklet från Omaha, har många gånger uttryckt sig starkt negativt gentemot kryptovalutor. I en intervju hos CNBC sade Warren Buffet; “Det banar vägen för ökande priser, fler köpare – ju mindre förstår du och desto mer exalterad blir du”. Vad Warren Buffet menar är att kryptovalutor är en svår finansiell produkt, som inte bör handlas av okunniga aktörer, samt att de i och med sin komplexitet innebär stor volatilitet.

Men bara för att ett “orakel” har uttryckt sig negativt om kryptovalutor, betyder inte det att det är en bluff eller svårt att förstå sig på för gemene man. Idag 2019 värderas kryptomarknaden vara värd upp mot 500 miljoner dollar. Många har blivit rika på de oerhört snabbväxande kurserna. Även om kryptovalutan inte har en generell säkerhet så som guld eller vanliga valutor, är den här för att stanna.

Bluff eller framtid?

Enligt CNBC rapporteras över 800 kryptovalutor ha gått i kras. Anledningen till den höga frekvensen av döda kryptovalutor är att de antingen varit bluff eller rena skämt, samt att de har avsett produkter/tjänster som inte blivit av. Skapandet av nya kryptovalutor sker oftast idag via ICO, Initial Coin Offerings. Kryptohajpen har i kölvattnet lämnat efter sig en rad döda digitala valutor. År 2017 investerades 3,8 miljarder dollar (33,5 miljarder kronor) genom ICO.

Kryptovalutor har idag blivit så stort att de fått en egen börs, Coinbase. Nyligen tog Coinbase in ytterligare 300 miljoner dollar, för att accelerera tillväxten, samt sätta sig på kartan som “the go to market” när det handlar om kryptovalutor. Coinbase finns för nuvarande i 32 länder (gällande mindre kryptovalutor) och 190 stycken när det kommer till Bitcoin. Coinbase satsar på att bli ett vida känt namn i branschen, så som Nasdaq.

Facebook

År 2020 kommer Facebook att lansera sin egen kryptovaluta, vid namn Libra. Denna kommer att backas upp av flera andra valutor och statsskuldväxlar, som ska fungera som en sorts valutareserv, tänkt att förvaras i olika länder runt om i världen. Libra kommer att göras tillgänglig via en digital plånbok, under namnet Calibra, som Facebook också planerar att lansera längre fram. Inget utgivningsdatum är ännu bestämt för den digitala plånboken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *