Så investerar du i kryptovalutor

Att investera i en kryptovaluta innebär att du tar en risk utöver det vanliga i samband med investering. Brukar du vanligtvis investera i fonder, aktier eller liknande värdepapper, får du vara beredd på att det att satsa på kryptovaluta är mer riskfyllt. Detta beror på att marknaden är helt och hållet oreglerad, och du har inget investeringsskydd. Riskerna är höga, men avkastningen kan vara ännu högre.

Fördelarna med kryptovaluta

När du investerar i kryptovalutor har du stor chans till höga avkastningar. Detta beror på att värdeökningen är extrem, även om det förstås inte finns några garantier. Det existerar inga regleringar eller lagar som sätter stopp för dig att investera i en kryptovaluta som har utvecklats av någon i exempelvis USA eller Indonesien. Människor runt om i världen kan satsa på en och samma valuta, vilket skapar en otrolig marknad.

De allra flesta kryptovalutor är helt decentraliserade, vilket innebär att ingen centralbank styr över dem. I och med att du handlar med kryptovaluta är du helt och hållet anonym. Det går inte att spåra mottagare, avsändare eller vilket belopp som har satsats. Den så kallade block-kedjetekniken som finns bakom kryptovalutorna anses av många vara grunden till den nya ekonomin, och ger tillgänglighet åt alla. Dessutom är pengarna säkrade med en personlig nyckel.

Olika sätt att satsa på kryptovalutor

Det finns flera olika sätt för dig att ta del av de värdeökningar som kryptovalutorna har. Allt från att starta och äga en egen kryptovaluta, till att följa kryptovalutans utveckling genom att äga värdepapper. Är du nybörjare rekommenderas att du skaffar dig ett certifikat, eller håller dig till att köpa någon av kryptovalutorna under en period. Det gör att du inte riskerar alldeles för mycket av din investering.

Du kan också testa CFD (Contact For Differences) som är ett derivatainstrument. Detta innebär att du investerar i de underliggande valutornas värde. Det här sker på kort sikt och anses fungera ungefär som vadslagning. Det finns också speciella fonder just för kryptovalutor, vilket gör att du kan sprida dina risker och inte behöver bry dig om att hålla på att analysera de olika valutorna. Vill du köpa mycket kryptovaluta görs detta enklast via Exchange.

Köpa kryptovaluta

Det kan tyckas lite krångligt och svårt att köpa kryptovaluta, men i själva verket är det lika enkelt som om du skulle köpa fonder och aktier hos banken eller aktiemäklare. Du öppnar ett konto hos Exchange, som är ett företag som växlar olika valutor. Därefter kan du köpa olika typer av kryptovaluta efter att du har gjort en betalning via ditt kort. Överföringen kan ta några dagar.

Vill du investera i olika valutor behöver du överföra en valuta från ditt Exchange-konto till en handelsplattform. Sedan kan du börja investera i de olika kryptovalutorna. Har du fått avkastning och vill ta ut dina pengar, finns det två olika sätta att gå tillväga. Dels kan du göra likadant som när du sätter in pengar, men tvärtom. Du kan också överföra dina pengar till en e-plånbok som du har kopplat samman med ett betalkort.

Några goda råd innan du investerar

Satsa bara så mycket som du är beredd att förlora. Dels kan du förlora pengar genom att kurserna faller, men också genom att hackers gör intrång och “rånar” dig. En bra start är att investera små belopp i början och prova på om kryptovaluta är något för dig. Försök att undvika avgifter, och jämför olika handelsplatser. Ska du välja själv eller investera i fonder? Se till att ha en bra investeringsstrategi som du följer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *