Vilka är fördelarna och nackdelarna med kryptovalutor?

Kryptovalutor så som bitcoin, litcoin och stellar har funnits på marknaden under ett par år. När bitcoin introducerades på marknaden var det få personer som använde den virtuella valutan. Antalet användare av kryptovalutor har idag ökat och det finns personer som har blivit miljonärer genom handel med digitala valutor. Det finns ett stort antal olika kryptovalutor, över 1 500 stycken, men många av dessa har inte något större marknadsvärde.

Snabba och billiga överföringar av kryptovalutor

Bitcoin är en decentraliserad valuta, vilket innebär att inget maktcentrum styr valutan på det sätt som det styr olika länders valutor. Digitala valutor är decentraliserade på samma sätt som internet, och ingen kan kontrollera eller manipulera valutan. Alla bestämmer tillsammans till skillnad från vanliga valutor där centralbanker såsom Riksbanken har makten att styra över räntor, med mera. Kryptering av information innebär att överföringar av kryptovalutor kan ske anonymt.

Den enda information som delas vid överföringar är en speciell valutakod, som anger vart överföringen ska. Säljare och köpare erhåller ingen information om varandra. Alla överföringar går snabbare när du använder kryptovalutor. Överföringar mellan banker tar ofta minst en dag, men med kryptovalutor som inte är beroende av kommunikation mellan banker går det vanligtvis mycket fortare. Kryptovalutor är inte heller begränsade av nationella gränser. Det är också billigare att överföra pengar.

Riskabelt att köpa och sälja

Du kan ha tur, och att det går bra eller till och med mycket bra om du väljer att satsa pengar på bitcoin. En del personer har blivit miljonärer. Det är emellertid riskabelt eftersom att ingen har det yttersta ansvaret. Om du handlar med svenska kronor är den svenska regeringen ansvarig. Kryptovalutor kan, eftersom ingen kan garantera värdet, stiga eller sjuka i värde mycket snabbt, varpå du riskerar att förlora dina pengar.

Det finns idag ett stort antal olika kryptovalutor, och innan du köper en valuta bör du alltid undersöka den noga. Om det låter som en affär för bra för att vara sann, är det ofta det. Kontrollera med företagsregistret att företaget finns med där. Konsumentskyddande regler gäller endast om företaget är med i registret. Du saknar helt skydd om det inte finns med. Skydd saknas också för investeringar relaterade till valutorna.

Låna pengar

Du kan låna pengar i bitcoins, men eftersom det snabbt kan växla i värde krävs ofta någon form av säkerhet. Du kan behöva lämna en förhållandevis stor säkerhet, vilket innebär att du också löper en stor risk. Det går inte att spåra vem som lånar ut en kryptovaluta, vilket kan leda till att du blir av med din säkerhet. Det har förekommit att någon har betalat tillbaka lånet, men ändå inte får tillbaka säkerheten.

Det finns säkrare alternativ än digitala valutor att välja bland på marknaden om du behöver låna pengar. En negativ aspekt är att du inte vet hur mycket pengar du lånar. Det finns inget direkt skydd för digitala valutor, och tekniska missöden såväl som mänskliga faktorer och maleware kan påverka valutan. Om valutan säljs är det i princip omöjligt att spåra den. Strängare lagar kring hanteringen av kryptovalutor kan även påverka värdet.

Skydd mot stölder

En fördel med digitala valutor är att de inte kan förfalskas på samma sätt som sedlar eller kreditkort. Kreditkort kan exempelvis användas för att stjäla våra personuppgifter. Alla kan smidigt använda digitala valutor så länge som internet finns tillgängligt. För att du ska få en så positiv upplevelse som möjligt när du handlar med kryptovaluta, se till att du väljer pålitliga digitala plånböcker, samt ta säkerhetskopior på innehållet i plånboken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *